Nitelikli İnsan Gücü ve Meslek Seçimi

“Memleketi ilim, kültür, iktisat ve bayındırlık sahasında da yükseltmek, milletimizin her hususta pek verimli olan kabiliyetlerini geliştirmek, gelecek nesillere sağlam, değişmez ve olumlu bir karakter vermek lazımdır.’ Atatürk

atatürk ile ilgili görsel sonucu

Atatürk bu sözüyle ülkemizin kalkınması ve çağdaş ülkeler düzeyine erişebilmesi için nitelikli insan gücüne ihtiyacı olduğunu belirtmektedir. Gelişen teknolojik ve ekonomik şartlar beden gücünden çok insanların eğitim durumlarını öne çıkartmaktadır. Nitelikli insanlardan yararlanma günümüzde kurum ve kuruluşların aradığı ön koşullardandır.

Çevremizde yaptığı işlerle insanlara yararlı olan kişiler vardır. Bu kişilere saygı duyarız. Çünkü bunlar insanlara yardımcı olmak, onlara yol göstermek, dertlerine çare olmak vb. alanlarda çalışmalar yaparlar.

İyi bir eğitim alarak, yeteneklerini ortaya koyarak, isteklerini gerçekleştirebilme becerisine sahip insanlara nitelikli insan denir. Bu insanları nitelikleriyle öne çıkarlar. Gelişmiş toplumların en temel özelliklerinden birisi nitelikli insanlara sahip olmalarıdır. Niteliklerinin farkında olup, bu potansiyeli gerçekleştirebilmiş insanlardır.

Maddeler Halinde Nitelikli İnsanların Başlıca Özellikleri

  • İşini en kısa zamanda ve en düzgün biçimde tamamlar. Vizyon sahibi insanlardır.
  • Zamanın ne kadar değerli olduğunu bilir ve israf etmez. İş yaparken malzeme, enerji, insan emeği gibi kaynakları verimli kullanır.
  • İnsanlara faydası dokunur. Toplumun ve ülkenin gelişmesi için elinden gelen her şeyi yapar.
  • Üretkenlik becerisi gelişmiştir.
  • Gelişmeleri yakından takip ederler, yenilikçi fikirlere açıktırlar.
  • Kendi alanlarında en iyisi olmak için var güçleriyle çaba gösterirler.
  • Sorunlarla karşılaştıklarında pes etmezler. Problem çözme becerileri gelişmiştir.
  • Ekip çalışmasına yatkındırlar. Uyum sağlamakta zorlanmazlar.

Nitelikli İnsan Gücünün Ekonomiye Katkıları

Nitelikli insanlar, ülkelerinin sahip oldukları en önemli değerlerdir. Ülkenin ekonomisine katkıda bulunacak çalışmalarda bulunurlar ve başarılı olurlar. Sorumluluk bilinci gelişmiş olan nitelikli insanlar, toplumsal ve ekonomik sorunlara karşı hassas davranırlar ve çözüm yolları geliştirmekte zorlanmazlar.

Meslek seçimi

Meslek seçiminde önemli olan, “Ben hangi işi yapabilir, hangi işte mutlu olurum?” sorusuna cevap verebilmektir. “ Ben şu meslekten ne kadar para kazanırım?” sorusu insanı yanılgıya götürür. İnsanın mutlu ve huzurlu olacağı bir mesleği seçmesi gelecek yaşamında büyük önem taşıyacaktır.

Seçmek istediğiniz meslek yeteneklerimize, kişiliğimize, ilgimize ve karakterimize uygun olmalıdır. Bu özelliklerin çok iyi değerlendirilmesi gerekir.

Seçeceğimiz mesleği öncelikle çok sevmemiz gerekir. İnsanın sevdiği mesleği yapması hem kendisini mutlu eder hem de mesleğinde başarılı olmasını sağlar. İnsan mesleğinde zaman zaman olumsuzluklarla karşılaşabilir. Bunlar insanı korkutmamalı. Bilinmelidir ki her mesleğin kendi içinde bazı zorlukları vardır. Bu zorluklarla mücadele ederek üstesinden gelmek insanı başarıya ulaştırır.

Seçilen meslek insanın geleceğine yön verir, özel yaşamınızı etkiler. Severek yapılan meslek insana huzur verir, aile yaşamının da mutlu olmasına katkı sağlar. Bu nedenle seçeceğimiz meslek hakkında bilgi sahibi olmak, yetenek ve ilgi alanımıza uygun meslek seçimi yapmak son derece önemlidir.

meslek seçimi ile ilgili görsel sonucu

HANGİ MESLEK?

Meslek: Kişinin geçimini sağlamak için sürekli yaptığı işe meslek denir.
-İnsanlar mesleklerini ilgi yeteneklerine göre seçmelidir. Eğer istemediği işte çalışırsa başarısız olur ve kendini geliştiremez. Seçilen meslek insanın kişiliğine, yetene­ğine, ilgisine, aile durumuna, değerlerine ve amaçlarına uygun olmalıdır.
Meslek seçimi, yaşam biçimini etkiler. Nerede yaşanacağı ve sosyal yaşantının nasıl düzenleneceği meslek seçiminde oldukça önem­lidir. İş şartları, kişiye sağladığı yaşam koşulları daha sonra kişinin verimli çalışmasını etkileyebilir.
Mesleğe yönlendirmenin doğru yapıldığı ülkelerde insanlar, mutlu oldukları ve sevdikleri işleri yaptıkları için çalışma alanlarındaki verimli­likleri artmaktadır. Bu durum ülke ekonomisine olumlu katkı yapmaktadır.
-Yanlış meslek seçiminde rol oynayan faktörler:
1- Ailenin yönlendirmesi
2- Çevreden etkilenme
3- Kişinin yeteneklerini tanımamış olma

meslek seçimi ile ilgili görsel sonucu

Yorum bırakın