Doğal Dengeyi Korumalıyız

Doğal denge, çevremizde canlılık faaliyetlerinin sürmesi için gerekli olan dengelerdir. Çevremizde canlılık faaliyetlerinin sürmesi için bitki örtüsü, yeryüzü şekilleri ve iklimler belli bir düzende işlemektedir.

İnsan da her canlı gibi doğaya muhtaç bir hayat yaşar. Temel ihtiyaçlarının yanında sosyal hayatta da doğa insanın yaşaması için imkan sağlar. Doğal denge, bilim ve teknolojinin gelişmesinin kötüye kullanılmasıyla bozulmaktadır.

Doğal dengeyi bozan çevre kirlilikleridir. Çevre kirlilikleri, hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, ışık kirliliği, ses kirliliği gibi çok çeşitlidir.

Dünyadaki doğal dengeyi korumak için şunları yapmalıyız:

*Çevre kirliliklerini önlemeliyiz.

*Atıklarımızı geri dönüşüm olacak şekilde ayırmalıyız.

*Su kaynaklarını kirletmemeliyiz.

*Ormanları yok etmemeliyiz.

*Yanlış mimari ve şehirleşmenin önüne geçmeliyiz.

*Hayvanların yaşam alanlarını işgal etmemeliyiz.

*Bitki örtüsünü korumalıyız.

*Avcılığın ve kaçak ağaç kesiminin önüne geçmeliyiz.

doğal dengeyi korumak için neler yapmalıyız ile ilgili görsel sonucu

 

Doğal denge, canlıların ve cansız varlıkların bir arada uyum içinde yaşamasından meydana gelmektedir. Doğal denge, döngülerden ve canlılık faaliyetlerinden oluşmaktadır. Bilimsel olarak fizik kuralları, kimya kanunları ve biyolojik faaliyetlerle birlikte ekolojik sistemler de doğal dengeyi oluşturur.

Doğal dengeyi korumak için çeşitli faaliyetler yapılabilir. Çevre bilinci oluşturulabilir. Çevre kirlilikleri azaltılabilir. Sanayi alanları şehir dışında kurulabilir. Geri kazanım ve geri dönüşüm sistemlerinin ve tesislerinin kurulması gerekir. Doğal dengeyi bozan küresel sorunlara karşı küresel çözümler üretilmelidir. Doğal dengenin korunması, canlıların hayatına sağlıklı bir şekilde devam etmesine sebep verir. Doğal dengenin korunmasıyla canlı nesilleri tehlikeye girmez.

Doğal dengeyi korumanın önemi ile ilgili bilgilendirici çalışmalar yapılabilir.
Doğayı kirletenler uyarılabilir.
Ulaşımda toplu taşıma araçları tercih edilebilir.
Geri dönüşüme daha fazla önem verilebilir.
Kirli atıklar sulara bırakılmayabilir.
Yanan ormanların yerine ağaçlandırma yapılabilir.
Ormanlar yok edilmeyebilir.
Doğal kaynaklar tasarruflu kullanılabilir.

Ä°lgili resim

Yorum bırakın